Novosti

Lijep osmijeh uvijek je poželjan, a za lijep osmijeh neophodni su zdravi i lijepi zubi koji su osim toga i preduvjet općeg zdravlja i zadovoljstva čovjeka.

Svakodnevnom njegom i redovnim pregledima mogu se spriječiti najčešća oboljenja zuba – karijes i parodontopatija. Za svako oboljenje, pa i za ova važi – bolje spriječiti nego liječiti. Stoga, potrebno je više pažnje posvetiti prevenciji i odlaganju nastanka i razvoja oboljenja usta i zuba.

Na prvom mjestu je pravilno održavanje oralne higijene. Tako se sprečava stvaranje dentalnog plaka (meke naslage na zubima), koji, ako se ne ukloni, omogućava taloženje zubnog kamenca i tako otvara put razvoju parodontopatija.

Da bi zubi bili dobro oprani, potrebno je da postoje četiri usklađena faktora – dobra četkica, pravilna tehnika pranja zuba, dovoljno često i dovoljno dugo pranje zuba. Kako godine odmiču, spisak neophodnih sredstava za održavanje oralne higijene sve je duži, tu su i interdentalna četkica, interdentalni stimulatori, tečnosti za ispiranje usta i posebne “medicinske” paste za zube.

Izbor hrane

Pravilna ishrana ima značajnu ulogu u prevenciji karijesa i parodontopatije. Ugljikohidrati – slatkiši, kolači, proizvodi od bijelog brašna najviše izazivaju karijes. Treba jesti zdravu hranu, bogatu bjelančevinama, vitaminima, mineralima, proizvode od integralnih žitarica i hranu koja se ne lijepi za zube i koju je potrebno duže žvakati, a to su voće i povrće.

I, naravno, ne zaboravite – sačuvati zdrav osmijeh znači sačuvati cjelokupno zdravlje organizma.

Kontrolni pregledi

Jedna od bitnih stvari su redovni kontrolni pregledi, koje treba obavljati dva puta godišnje, jer se tako odstranjuju glavni faktori koji mogu dovesti do oboljenja. Ako je strah razlog rijetkog odlaska kod zubara, ne zaboravite da će upravo redovni pregledi spriječiti ono čega se najviše plašite, a to je bol. Svako odlaganje samo povećava mogućnost upala i dodatnih komplikacija.

Tehnike četkanja

Pravilno održavanje higijene podrazumijeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku četkanja. Naravno, tu su i redovne kontrole stomatologa.