Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su umjetni nadomjesci koji se ugrađuju u čeljusnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Implantat u obliku vijka ugrađuje se u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub, a na njega se postavlja implantatska suprastruktura, na koju se zatim postavlja protetski rad.

Zubni implantat je izrađen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo.

U SANARISU  koristimo vrhunske Straumann implantate koji imaju 20 godišnju tradiciju, a osiguravaju najbolje rezultate i uspješnost terapije.

Kada zubni implantati srastu s kosti, oni funkcioniraju jednako kao prirodni zubi, u potpunosti zamjenjuju zube koji nedostaju te vraćaju osjećaj samopouzdanja i podižu kvalitetu cjelokupnog života.

Prednost zubnih implantata

Zadržite oblik lica i osmijeh

Gubitkom zuba, lice gubi potporu i dobiva oronuli izgled. Zubni implantati omogućavaju održavanje prirodnog oblika lica i osmijeha. Pored zdravstvenog segmenta, upotpunjeni osmijeh će Vam dati i dodatno samopouzdanje.

Očuvajte kost

Prazan prostor koji u ustima nastaje gubitkom zuba može uzrokovati dodatne zdravstvene probleme, poput gubitka ili propadanja dijela čeljusti. Kada ne podupire prirodne zube, kost propada, gubi na snazi i čvrstoći. Zubni implantat je jedina opcija nadomještanja zubi koja održava kost zdravom na način da stimulira rast kosti i tako sprječava njeno propadanje.

Napravljeni su da traju

Dentalni implantati su dugotrajno rješenje. Tradicionalni dentalni mostovi poduprti izbrušenim zubima traju između pet i sedam godina, uz ispravnu njegu i do 10 godina, no u određenom trenutku ih je potrebno zamijeniti. Zubni implantati rješenje su za cijeli život.

Zaštitite svoje zdrave zube

Dentalni implantati postavljaju se u čeljust, na mjesto gdje je bio korijen izgubljenog zuba, bez utjecaja na zdrave zube. Također, sprečavaju da se zdravi okolni zubi pomiču kao što je slučaj kad na mjestu izgubljenog zuba ostane prazan prostor.

Vrste zubnih implantata

Nadoknada jednog zuba dentalnim implantatom

Na mjesto na kojem nedostaje zub ugrađuje se implantat.

Nadoknada više zuba dentalnim implantatima

Opcije za nadoknadu dva ili više zuba

Nadoknada svih zuba dentalnim implantatima

Tehnika koja se koristi ukoliko Vam nedostaju svi zubi

*za restauraciju cijelog luka postoji više tehnika liječenja

Procedura liječenja

Dijagnostika

Rendgenske snimke i 3D dijagnostika stomatologu daje uvid u postojeću situaciju.

Nakon prikupljanja podataka pristupa se dostupnim mogućnostima liječenja.

Prednosti i nedostaci raznih rješenja otvoreno se raspravljaju, tako da ste dobro informisani o svakom aspektu postupka prije donošenja odluke.

Dovoljna količina kosti je bitan preduvjet. Da bi se implantacija mogla nastaviti, mora biti prisutna dovoljna količina kosti. Postoje pacijenti koji nemaju dovoljno kosti i potrebna im je nadogradnja, na primjer ako zub nedostaje dugo vremena, a čeljust se već smanjila i smanjila.

Ugradnja implantata

Implantat se hirurški postavlja u lokalnoj anesteziji.

Privremena restauracija može se postaviti na implantat u  fazi ozdravljenja.

Faza zarastanja

Faza zacjeljivanja  obično traje između nekoliko sedmica i nekoliko mjeseci. U tom razdoblju, idealno, kost oko implantata raste i integrira se s površinom implantata – procesom koji se naziva osteointegracija. Dobra oralna higijena je od vitalnog značaja u fazi zarastanja.

Nakon što je zarastao, ovaj umjetni korijen služi kao osnova za fiksiranje pojedinačnih krunica, mostova s ​​više zuba ili cijele zubne proteze.

Postavljanje krunice

Zubotehnički laboratorij koristi otisak mjesta na kojem je implantat postavljen  za proizvodnju krunice, mosta ili proteze.

Zubar će restauraciju postaviti nakon što je zubni implantat zacijelio.

Pitanja i odgovori

Da li su dentalni implantati skupi?

Nasuprot onome što možda mislite, konvencionalne proteze nisu uvijek isplative.
Početna cijen zubnih implantata varira ovisno o tome koliko implantata je potrebno i da li je potrebna nadogradnja kosti.
Zubni implantati dugoročno su isplativiji i ekonomičniji, to je riješenje za cijeli život

Da li je postavljanje implantata bolno?

Zubni implantati se ugrađuju pod lokalnom anestezijom kako bi se smanjila nelagoda tijekom operacije. Sam zahvat uopće nije bolan za pacijenta.

Postoji li dobno ograničenje za postavljanje implantata?

Moguće je ugraditi implantate čim čeljust prestane rasti. Stoga, kod mladih pacijenata, zubni implantati mogu biti smješteni tek kada se njihove čeljustne kosti potpuno razviju. Na drugom kraju spektra ne postoji dobna granica.