Zubni implantati

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, zubni implantati najbolje su rješenje.

Njihova je najveća prednost ta što omogućavaju da se samouvjereno smijete, pričate, jedete i uživate u ostalim svakodnevnim aktivnostima bez razmišljanja o zubu ili zubima koji vam nedostaju.

Doživotna garancija

Stopa uspjeha od 97%

EU certificiran ljekar

Opis zahvata

 

Gubitak zuba uzrokovan traumom, parodontitisom, vađenjem zuba ili starenjem može ozbiljno narušiti vaš izgled.

 

Neovisno o razlogu, izgubljeni zub mora se nadomjestiti, a terapija zubnim implantatima je dugotrajno, funkcionalno i estetsko rješenje koje osigurava pravilan zagriz i predivan osmijeh.

 

 

 

 

Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su umjetni nadomjesci koji se ugrađuju u čeljusnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Implantat u obliku vijka ugrađuje se u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaje zub, a na njega se postavlja implantatska suprastruktura, na koju se zatim postavlja protetski rad.

Zubni implantat je izrađen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo.

 

U stomatološkoj ordinaciji “Sanaris” koristimo vrhunske Straumann implantate koji imaju 20 godišnju tradiciju, a osiguravaju najbolje rezultate i uspješnost terapije.

Kada zubni implantati srastu s kosti, oni funkcioniraju jednako kao prirodni zubi, u potpunosti zamjenjuju zube koji nedostaju te vraćaju osjećaj samopouzdanja i podižu kvalitetu cjelokupnog života.

 

Svaki je Straumann implantat pod garancijom na materijal i garantira odsutnost bilo kakvih defekata u materijalu ili lom.

Kada se sve koriste zubni implantati?

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinaciji s drugim zubima kako bi podupirali fiksne ili mobilne protetske radove.

 Osim toga, ugradnja zubnog implantata znatno je bolje rješenje kada nedostaje samo jedan zub, za razliku od sanacije nedostatka mostom.

 Iz jednostavnog razloga – nije potrebno brusiti susjedne zdrave zube koji bi bili nosači mosta.

 

 

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA
Za nadoknadu izgubljenog zuba, zubni implantati najbolje su rješenje.

 •  Jak i čvrst, dentalni implantat u potpunosti nadomješta izgubljeni zub, a osjet i funkcionalnost mogu se usporediti s prirodnim zubom.
 •  Ostala rješenja mogu dovesti do propadanja kosti te mogu smetati pri jelu, smijanju, govoru i ostalim svakodnevnim aktivnostima.
 •  Napravljeni su da traju. Dentalni implantati su dugotrajno rješenje. Tradicionalni dentalni mostovi poduprti izbrušenim zubima traju između pet i sedam godina, uz ispravnu njegu i do 10 godina, no u određenom trenutku ih je potrebno zamijeniti. Zubni implantati rješenje su za cijeli život.
 •  Zadržite oblik lica i osmijeh. Gubitkom zubi, lice gubi potporu i dobiva oronuli izgled. Zubni implantati omogućavaju održavanje prirodnog oblika lica i osmijeha.
 •  Očuvajte kost. Prazan prostor koji u ustima nastaje gubitkom zuba može uzrokovati dodatne zdravstvene probleme, poput gubitka ili propadanja dijela čeljusti. Kada ne podupire prirodne zube, kost propada, gubi na snazi i čvrstoći. Zubni implantat je jedina opcija nadomještanja zubi koja održava kost zdravom na način da stimulira rast kosti i tako sprječava njeno propadanje.
 •  Govorite lako. Prilagodbu zubnoj protezi često prati muka u izgovoru svakodnevnih riječi. To nije slučaj kod dentalnih implantata jer funkcioniraju kao prirodni zubi.
 •  Zaštitite svoje zdrave zube. Dentalni implantati postavljaju se u čeljust, na mjesto gdje je bio korijen izgubljenog zuba, bez utjecaja na zdrave zube. Također, sprečavaju da se zdravi okolni zubi pomiču kao što je slučaj kad na mjestu izgubljenog zuba ostane prazan prostor.

 

Ko je kandidat za zubne implantate ? 

Nedostaje vam jedan ili više zuba?

Imate poteškoće pri jedenju ili ne govorite razgovijetno zbog nedostatka zuba?

Patite zbog neudobnih proteza koje loše prianjaju? 

Dentalni implantati su rješenje za vas. 

Potencijalna prepreka može biti količina preostale kosti, odnosno visina i širina koštanog grebena. U tom slučaju je potreban dodatni zahvat augmentacije (povećanja) kosti kako bi se mogla izvesti ugradnja implantata u čeljust.

Imperativ je dobra oralna higijena, kao i to da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti cijeljenje (npr. nekontrolirani dijabetes, kemoterapija/zračenje nakon tumora i slično).

Nakon kliničkog pregleda i dijagnostike, naš oralni hirurg dr. Muhamed Ajanović procijenit će jeste li pogodan kandidat za ugradnju implantata te u dogovoru s vama odrediti terapiju.

Priprema za ugradnju implantata 

Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled usne šupljine i digitalnu rendgensku snimku obje čeljusti (ortopan).

Kroz razgovor sa stomatologom bit ćete detaljno upoznati sa svim fazama ugradnje implantata te fazama koje slijede nakon ugradnje.

 

Tok zahvata 

Zubni (dentalni) implantat se ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak potpuno bezbolan

Postoji nekoliko koraka ugradnje zubnih implantata:

 • Prvi korak je izvaditi postojeći zub (ako već nije izvađen) te ugradnja vijka. 
 • Drugi korak je razdoblje oporavka koje traje od 3 do 6 mjeseci tijekom kojeg dentalni implantat srasta s kosti (proces koji se naziva oseointegracija). 
  Tijekom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan temelj za novi zub, na implantat se postavlja gingivo-formerkoji oblikuje zubno meso za zubni nadomjestak.
 • Treći i četvrti korak nastupaju tjedan do dva kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, kada se na implantat postavlja suprastruktura na koju se postavlja protetski rad čime se postiže vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rješenje.

 


METODE UGRADNJE ZUBNIH IMPLANTATA

Klasična metoda ugradnje zubnih implantata

Klasična metoda ugradnje zubnih implantata odvija se u 2 do 3 faze.

Prvo se izvadi zub, zatim se ugrađuje implantat i završno se izrađuje keramička kruna.

Ovim načinom ostavlja se puno vremena za zacjeljivanje između faza.

Dok se ne postave trajne keramičke krunice (metal-keramičke ili bezmetalne krunice) klijent nosi privremene krunice.

Ubrzana metoda ugradnje zubnih implantata

Ubrzana ugradnja implantata je kada se faze 2 i 3 odrađuju u nekoliko dana, ali postoje određeni preduvjeti koje treba provjeriti prije zahvata.

Oporavak

Nakon ugradnje, nelagoda bi trebala biti minimalna.

Može doći do oticanja lica, kao i manjeg krvarenja i oticanja u području ugrađenog implantata. U tom slučaju preporuka je koristiti hladne obloge.

Ukoliko je potrebno, propisat ćemo vam lijekove protiv bolova za smanjenje boli nakon zahvata (Brufen,Neofen forte, Ketonal, Voltaren, nikako Andol ili Aspirin jer pospješujukrvarenje). 

Isti dan nakon ugradnje implantata ne preporučujemo ispirati usta, a sedam dana nakon zahvata preporučujemo našim klijentima da se suzdrže od pušenja. 

U razdoblju od pet do sedam dana nakon zahvata, prehrana bi trebala biti ograničena na mekanu hranu.

Šavovi se uklanjaju sedam do 10 dana nakon zahvata, no najčešće se upotrebljavaju šavovi koji sami otpadaju pa uklanjanje nije potrebno.

Za postoperativnu higijenu rane potrebno je koristiti mekane četkice za zube te je dobro iščetkati okolne zube kako ne bi došlo do onečišćenja rane.

Za povezivanje implantata i kosti potrebno je održavati dobru oralnu higijenu.

Uz pravilnu njegu, zubni implantat može ostati na mjestu doživotno.

Mjere opreza

Neadekvatna oralna higijena glavni je uzrok neuspjeha kod postavljanja zubnih implantata jer u tom slučaju može doći do infekcije implantata i okolnog područja.

Takav se upalni proces može liječiti, ali u nekim slučajevima je potrebno izvaditi implantat te nakon oporavka ponoviti implanto-protetsku terapiju.

U rijetkim slučajevima može doći do odbacivanja zubnog implantata. Razlog najčešće leži u klijentovom organizmu.

Zakažite pregled!

+387 (0) 62 638 638