[title size=”2” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Sisanje palca u djetinjstvu stvara velike probleme

[/title][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[fusion_text]

Ukoliko dijete duže sisa, palac mijenja napetost mišića usana i obraza, mijenja položaj jezika, uzrokuje povećan negativan pritisak u ustima

[/fusion_text]

[/fullwidth][fusion_text]Uzroci koji ometaju pravilan razvoj zuba i vilica su brojni te su zato nepravilnosti česte. Mogu se podijeliti na dvije grupe: endogene (unutrašnje) i egzogene (vanjske).

U grupu endogenih uzroka najvažniju ulogu ima naslijeđe, hormonalna disfunkcija i razne bolesti kao što je rahitis, koji je uzrok mnogih i vrlo teških nepravilnosti. U obzir dolaze i druge infektivne i dječije bolesti koje utječu na skeletni sistem i nepovoljan razvoj.

Tokom trudnoće

Egzogeni uzroci mogu se također podijeliti na dvije grupe: prenatalne i postnatalne. Tok embrionalnog razvoja bitno zavisi od trudnoće. Za vrijeme trudnoće oboljenja majke, poremećaj u ishrani, prevelika upotreba alkohola, nikotina, štetni utjecaji stvoreni zračenjem mogu utjecati na razvoj ploda i vilica.
Od vanjskih utjecaja koji poslije rođenja utječu na nepravilan razvoj zuba i vilica ističu se loše navike.

Najčešće loše navike su sisanje prsta, nepravilna funkcija disanja – disanje kroz usta i nepravilna funkcija jezika kao etimološki faktor.
Ukoliko dijete duže sisa palac, mijenja napetost mišića usana i obraza, mijenja položaj jezika, uzrokuje povećan negativan pritisak u ustima. Način na koji dijete postavlja prstić odredit će oblik deformiteta. Prostor između gornjih i donjih zuba koji će formirati prst dozvolit će jeziku da se u njega interponira, što će značajno pogoršati deformitet i jako otežati samu terapiju.

Odvikavanje od ove navike predstavlja veliki problem. Psiholozi nikako ne odobravaju prisilne metode. Možda je najbolje prevenirati ovu naviku da djetetu u zamjenu ponudite cuclu anatomskog oblika koju ćete lako ukinuti sa šest mjeseci starosti.

Kod jednog broja djece može se primijetiti pojava tikova kao što je grickanje usne, grickanje obraza, nokta, olovke itd.

Kod nepravilne funkcije disanja – disanje kroz usta – gornja vilica nije samo krov usne duplje već je i pod nosne duplje. Uskosti gornje vilice odražavaju se i u nosnoj duplji, što može otežati pravilan način disanja (disanje kroz nos). Radna sposobnost ovakvih osoba je manja kao i sposobnost koncentracije. Ovakva djeca su obično slabiji đaci. Djeca s disanjem kroz usta su najčešće blijeda, crte lica su bezizrazne, oči bez sjaja.

Disanje kroz usta može biti posljedica ne samo loše navike, već i zato što mogu postojati objektivni uzročnici koji dovode do ovakvog načina disanja. Najčešći uzrok disanja kroz usta leži u nedovoljnoj prohodnosti gornjih zračnih puteva postojanja adenoidnih vegetacija, devijacija septuma nosa, polipa, alergijskih manifestacija na nosnoj sluznici, visokog gotskog nepca i dr.

Kod disanja kroz usta usne su manje-više otvorene, zato u usnoj duplji ne može postojati negativan pritisak koji bi pomogao spuštanje nepca. Jezik pada u donju vilicu i tako izostaje njegova uloga u oblikovanju gornje vilice koja će zato ostati uzana i manja.

Jezik predstavlja pljosnati sluznički–mišićni organ koji je pokretljiv i lako mijenja svoj oblik. On pomaže pri govoru, žvakanju i gutanju. Nepravilna funkcija jezika može se manifestirati kod nepravilnog gutanja čime se značajno remeti biomehanička ravnoteža ove regije, što za vrijeme rasta i razvoja može da dovede do morfoloških nepravilnosti okolnih anatomskih struktura: položaja zuba, oblika zubnih lukova, oblika tvrdog nepca, položaja mandibule itd.

Akt gutanja

Infatilno gutanje se manifestira time da pri gutanju ne dolazi do kontakta između alveolarnih rubova, jer se između njih interponira jezik. Infatilno gutanje treba smatrati nepravilnim ukoliko se ono zadrži i nakon kompletiranja mliječne denticije.

Drugi način ispoljavanja nepravilne funkcije jezika je njegovo tiskanje i van akta gutanja. Prema mnogim autorima, ova loša navika može biti uzrok otvorenog zagrižaja. Lokalizacija otvorenog zagrižaja zavisit će od toga u kojoj regiji zubnog luka dolazi do tiskanja jezika.

Svaki pedodont i polivalentni stomatolog mora voditi računa o značaju aproksimalnog karijesa za nastanak ortodontskih nepravilnosti. Aproksimalni karijes dovodi do defekta u morfologiji zuba što ima za posljedicu smanjivanje veličine potporne zone i nastanku sekundarne tjeskobe.

Vađenje zuba

Ekstrakcija svakog zuba, bilo prijevremena ekstrakcija mliječnog ili stalnog u period rasta i razvoja orofacijalnog sistema, odražava se negativno na rast i razvoj ovog područja i dovodi do manjeg ili većeg migriranja susjednih zuba i njihovog naginjanja, čime susjedni zubi zauzimaju raspoloživi prostor namijenjen zubu zamjeniku.

Etiološki faktori

Kada govorimo o etiološkim faktorima ortodontskih nepravilnosti, njihovoj povezanosti i posljedicama koje izazivaju, treba naglasiti značaj pravilne okluzije za čitav orofacijalni sistem. Značaj pravilne okluzije leži u činjenici da ona zajedno s pravilnom morfologijom i funkcijom kao i drugim elementima stomatognatog sistema omogućava funkcionalni optimum kompletne regije.

Gledano u perspektivi, to daje garanciju za dugotrajno funkcioniranje orofacijalnog sistema uz minimalno “habanje”.

Egida

Lokalizacija otvorenog zagrižaja zavisit će od toga u kojoj regiji zubnog luka dolazi do tiskanja jezika

[/fusion_text]