Gubitak jednog ili više zuba bilo na gornjoj ili donjoj vilici smanjuje kvalitetu života i ruši samopouzdanje. Zubne proteze riješit će problem onima kojima nedostaju zubi. S povjerenjem se obratite u stomatološku ordinaciju Sanaris, gdje ćemo  vam pomoći vratiti osmijeh na lice.

Implant-protezaProteze na zubnim implantima predstavljaju dodatak koji je pričvršćen za implante. Ovo je veoma čvrsta proteza i bolja je od obične, koja samo stoji na desnima i ne naliježe čvrsto, zbog čega i nije nešto stabilna u ustima.

Proteze na zubnim implantima postavljaju se kod osoba koje nemaju zube, ali koje imaju dovoljno kostiju u vilici za ugradnju zubnih implantata. Proteze na zubnim implantima izrađene su od posebnih elemenata koji se vezuju na elemente koji su ugrađeni u implante.

Proteze na zubnim implantatima češće se postavljaju na donju vilicu jer se tu najteže postiže stabilnost običnim protezama. Proteze na zubnim implantima jednostavno se uklanjaju iz usta i lako se održavaju običnim pranjem.

Proteze na zubnim implantima izgledaju prirodno i ne vidi se razlika između veštačkih i prirodnih desni, zubi izgledaju kao da su prirodni i imaju prelamanje svjetlosti i prirodni sjaj, tako da niko neće primjetiti da je u pitanju proteza.

Implant-protezaTotalna proteza za zube stavlja se u slučajevima kada u vilici nema nijednog zuba. Totalna proteza za zube pokriva obe vilice, i gornju i donju i postavljaju se direktno preko desni, odnosno preko vilične kosti.

Totalna proteza za zube na sebi ima sve zube obe vilice i olakšava normalan govor i normalno žvakanje. Ako je kvalitetno odrađena niko sem vas neće znati da nemate zube i da je to u stvari totalna proteza.

Prilikom žvakanja vaša vilica neće trpeti opterećenje, jer je proteza stabilna i ne pomera se u ustima. totalna proteza za zube omogućava da se vratite starim navikama. totalna proteza za zube skida se lako, a održava se jednostavnim pranjem.

reparatura_protReparatura proteza obuhvaća sve postupke na oštećenim ili neupotrebljivim protezama u cilju njihovog ponovnog dovođenja u funkciju. Oštećenje proteze može nastati u funkciji (u toku žvakanja), nepažnjom (pad proteze prilikom čišćenja), zbog pogreške u planiranju skeleta i laboratorijske izrade. i uzrokuje izobličenja. Zbog izobličenja materijal ne prilježe posve točno uz sluznicu i to dovodi do loma. Jedan od uzroka oštećenja proteze je i zamor materijala. Akrilat u ustima nije posve stabilan, pa je primijećeno da i baza proteze koja je na početku dobro priljegala na sluznicu nakon nekog vremena ne zadovoljava. Uzrok tome su promjene koje se zbivaju u samom akrilatu. Vremenom proteza može postati djelomično ili potpuno neupotrebljiva zbog promjena na potpornim tkivima (ekstrakcija zuba, velika resorpcija alveolnog grebena)

Neka oštećenja je moguće reparirati (reparatura male spojke, dodatak male spojke s proteznim sedlom, reparatura okluzalnog upirača), ali je tehnologija izrade toliko složena i duga da je nekada racionalnije izraditi novu protezu.

Postupak reparature je manje ili više jednostavan, ali to je samo dio obaveza stomatologa. Utvrđivanje i otklanjanje uzroka koji su doveli do oštećenja proteze najvažniji je dio ove kliničke faze. Ako ne utvrdimo i otklonimo uzroke nastanka oštećenja, reparirana će proteza na isti ili sličan način vrlo brzo biti ponovno oštećena. Zbog toga je odgovornost stomatologa pri oštećenju proteze u ustima da procijeni mogućnost uspješnog otklanjanja uzroka oštećenja i tek onda utvrdi opravdanost reparature.

Reparatura loma baze proteze

Reparatura prijeloma baze najčešća je intervencija kod oštećenih akrilatnih proteza. Do prijeloma baze češće dolazi u donjoj čeljusti (baza je znatno uža, te se lakše lomi). Uzroci mogu biti različiti, ali su najčešće njihanje proteza preko preostalih zuba i gubitak dodira s potpornim tkivom. Tako je lom uzduž medijalne linije najčešće uzrokovan nepravilnim ležištem zbog resorpcije alveolnog grebena.

Saznajte više o mobilnoj protetici u Sanaris bazi znanja:

Zubi su ogledalo lica

Pet koraka do zanosnog holivudskog osmijeha Želite li potpunu rekonstrukciju zuba, tu je dizajn osmijeha koji ujedinjuje mnoge stomatološke grane kako bi pružio potpuno zdravlje i željeni neodoljivi osmijeh Jedna od [...]

Čišćenje i održavanje protetičkih nadomjestaka

Proteze perite kao vlastite zube Mehaničko čišćenje proteze nezaobilazna je i najčešće primjenjivana metoda zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti Kako bi protetički nadomjesci što duže estetski i funkcijski zadovoljavali, posebna [...]

CAD/CAM sistem u stomatologiji

Rekonstrukcija zuba u jednom danu Pomoću ove tehnologije sve se radi izvan zubne šupljine, složeni kompjuterski softver ispravlja eventualne ljudske greške Prije desetak godina u stomatologiji i stomatološkoj protetici počela [...]