Implantologija

[one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”fade” animation_direction=”right” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]Dentalna implantologija pruža rješenja za sve oblike bezubosti, od nedostatka jednog zuba, preko djelomičnih bezubosti do sanacija potpunih bezubosti.
Posljednjih godina broj pacijenata koji se umjesto klasičnih krunica i mostova odlučuju za implantate se drastično povećao. Prije samo par godina mostovi su bili u prednosti, zbog toga što se implantati nisu mogli ugrađivati kod pacijenata čije su vilice ostale bez koštane mase.
Nove tehnologije u oralnoj hirurgiji su omogućile ugradnju vještačke kosti u atrofiranim vilicama, čime su implantati dobili na prednosti u odnosu na mostove.
Savremena, kvalitetna i vrhunska implantološka terapija u našoj ordinaciji osigurava Vam dugoročnost i garanciju. Možemo se pohvaliti velikim postotkom uspješnosti implantološke terapije od gotovo 97%.[/fusion_text][/one_full][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][title size=”1” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Prednosti implantata :

[/title]

[fusion_text]

  • ZDRAV I LIJEP OSMIJEH – Zubni implantati izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi
  • POBOLJŠANA FUNKCIJA ZAGRIZA – Novi zub u potpunosti nadoknađuje izgubljeni zub i omogućava normalan zagriz
  • OMOGUĆENA ISPRAVNA FUNKCIJA GOVORA – Tijekom govora zubi ostaju na mjestu i nema straha od pomicanja (za razliku od mobilnih proteza)
  • POBOLJŠANO ORALNO I UKUPNO ZDRAVLJE – Zubni implantat čuva ispravan položaj ostalih zubi unutar zubnog niza i spriječava njihovo daljnje pomicanje te čuva kost od resorpcije
  • DUGOROČNOST – Uz pravilno održavanje oralne higijene i redovitih stomatoloških kontrola implantati mogu trajati čitav život
  • BEZBOLNOST i SIGURNOST – Sam proces ugradnje implantata je gotovo bezbolan i siguran stomatološki zahvat ukoliko se obavlja stručno i odgovorno
  • OPUŠTENOST – Nadoknađeni zub vraća prirodan i opušten osmijeh te Vam pomaže da se osjećate bolje

[/fusion_text]

[separator style_type=”none” top_margin=”30%” bottom_margin=”30%” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””]
[/fullwidth][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]U Sanarisu posebnu pažnju pridajemo odabiru vrhunskih stomatoloških materijala kako bismo na sve načine osigurali potpuno i dugotrajno zadovoljstvo naših pacijenata.[/fusion_text][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Tehnologija Teeth-in-an-Hour” open=”no”]Teeth in hourJedan od velikih nedostataka implanata je dug proces njegove ugradnje, jer od ugradnje korijena do postavljanja krunice i konačnog uobličavanja vještačkog zuba može da prođe i nekoliko mjeseci. Međutim u našoj ordinaciji uspostavljena je nova tehnologija, tzv.

Teeth-in-an-Hour ili zubi za jedan sat.

Ova tehnologija omogućava kompletnu ugradnju implantata (korijena, nadogradnje i krunice) za 1 sat. Tehnologija Teeth-in-an-Hour se sastoji u trodimenzonalnom kompjuterskom skeniranju usne duplje i otiska vilice. Nakon skeniranja i uzimanja otisaka u tehnici se prispjeli podaci obrađuju i na dubler modelima se vrši rekonstrukcija i kompjuterska ugradnja implantata, postavljanje supra struktura i izrada privremenih zubnih nadoknada.

Nakon toga pacijent je spreman za operaciju ugradnje implantata, po kompjuterski vec određenim pravcima iza kojih se na paralelizovane suprastrukture postavljaju privremene zubne nadoknade. Privremene zubne nadoknade su izrađene od vrlo kvalitetne plastike i ti zubi ostaju kod pacijenta naredna 2 mjeseca. Nakon toga se izrađuju definitivne keramičke nadoknade.

Zaključak:

zubi za jedan sat podrazumjevaju prethodno skeniranje vilice i uzimanje otisaka bezubih prostora, nakon čega poslije kompjuterske i laboratorijske analize, protetski rad koji je već pripremljen pri sljedećoj posjeti pacijenta ordinaciji se zajedno sa hirurškom intervencijom ugradnje implantata privremeno cementira pacijentu.[/toggle][toggle title=”Mini-implanti kao podrška za protezu” open=”no”]Sanaris_mini-implantsMini-implanti predstavljaju pravu revoluciju u rehabilitaciji bezubih vilica. Kod pacijenata sa tom vrstom problema obično nema dovoljno koštanog tkiva za drugu vrstu pomoći osim za nošenje mobilnih proteza. Ukoliko se, pak, na rendgenskom (ortopantomografskom) snimku pokaže da je moguće postaviti mini implante – čak i kad na prvi pogled ne izgleda da za to postoje uslovi – njima će se postići znatna, i do 80 odsto bolja stabilizacija proteze.

Osnovni preduslov za postavljanje mini-implanta je mogućnost da se postavi željeni minimum od četiri mini-implanta u gornjoj, i četiri mini-implanta u donjoj vilici, u parno-simetričnom rasporedu i u odgovarajućim zonama.

Postavljanje mini-implanta je minimalno invazivana intervencija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. U velikom broju slučajeva, ona ne zahteva hirurško otvaranje režnja, već se implant postavlja direktno kroz sluzokožu. Štaviše, novopostavljeni implanti se u najkraćem vremenskom roku (sedam do 10 dana) mogu opteretiri protezom koja se  istovremeno pravi. Kao njihova posebna prednost može se istaći činjenica da su doživotno trajni, odnosno da samo proteza zahtjeva eventualnu zamjenu.[/toggle][toggle title=”Pterigoidni implantat” open=”no”]Sanaris_implant_pterigoImplantat se ugradjuje u processus pterygoideus u slucajevima kada spuštenost maxilarnog sinusa ne dozvoljava ugradnju implantanata u toj regiji ,čime se zaobilaze pomalo komplikovane I skupe operacije sinus lifta.Posebna prednost ove uradnje je sto se procedura intervencije smanjuje za 6 mjeseci do godinu dana,jer nema dugotrajnog cekanja srastanja kosti kao kod sinus lift operacije.[/toggle][toggle title=”Sinus lift-podizanje poda sinusa” open=”no”]Sanaris_sinus-liftU slučajevima bezubosti u bočnim regionima gornje vilice, veoma često dolazi do resorpcije alveolarnog grebena i uvećanja zapremine maksilarnog sinusa na račun koštanog dela, usled čega visina koštanog segmenta često nije dovoljna za ugradnju implantata.

U takvim slučajevima se radi hirurška metoda “SINUS LIFT”, intervencija koja podrazumeva podizanje poda sinusa uz ugradnju veštačke kosti radi nadogradnje koštanog defekta i stvaranja dovoljne visine kosti koja je neophodna za ugradnju implantata.

Postoje dve metode sinus lifta koje mi radimo u našoj poliklinici :

  • interni sinus lift
  • eksterni sinus lift

Nakon ovog zahvata pacijentima je omogućeno da dobiju fiksne protetske radove kao konačno rešenje i tako u potpunosti rehabilituju svoj zubni niz, bez mobilne proteze.[/toggle][toggle title=”Augmentacija alveolarnog grebena” open=”no”]Augmentacija alveolarnog grebena je operativni zahvat kojim se nadomještava nedostatak kosti potreban za ugradnju implantata. Ovisno o području i veličini defekta, koristi se nekoliko tehnika. Uzroci gubitka kosti mogu biti fiziološki nakon vađenja zuba i uslijed starenja, a patološki su parodontne bolesti, te procesi u kosti (granulom, cista, tumor). Gubitak kosti je prisutan i nakon oralnokirurških zahvata, traume, te dugotrajnog nošenja mobilnih proteza.

dental_impl_alvNepravilnosti alveolarnog grebena u gornjoj i donjoj čeljusti mogu rezultirati nedostatnom količinom kosti koja je potrebna za ugradnju implantata. Takve nepravilnosti mogu biti uzrokovane parodontnom bolesti, nošenjem proteza, razvojnim defektima ili ozljedama. Ne samo što takve nepravilnosti mogu uzrokovati probleme pri postavljanju implantata, već će stvoriti estetske probleme te onemogućiti optimalnu oralnu higijenu. Kako bi se ispravili takvi nedostaci kosti, greben se može augmentirati koštanim nadomjescima.

Augmentacija alveolarnog grebena je važan zahvat u implantologiji jer omogućuje estetski i funkcijski prihvatljivu protetsku opskrbu implantata.

Pri takvom zahvatu, gingiva se odiže i u defekt se stavlja koštani nadomjestak. Kao koštani nadomjesak može se koristi kost pacijenta uzeta s nekog drugog mjesta, ali se koriste i drugi materijali, prirodni i umjetni. Nakon postavljanja koštanog nadomjestka, važno je defekt potpuno prekriti s gingivom. Nakon toga, čeka se 4 do 12 mjeseci prije postavljanja implantata, odnosno opterećenja implantata ako su bili postavljeni za vrijeme augmentacije alveolarnog grebena.[/toggle][/accordian][/one_full][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”40” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”yes” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][title size=”2” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Saznajte više o dentalnoj implantologiji u Sanaris bazi znanja:[/title][separator style_type=”single” top_margin=”-10px” bottom_margin=”” sep_color=”#9de7ea” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][recent_posts layout=”default” hover_type=”zoomin” columns=”3” number_posts=”3” offset=”” cat_slug=”implantati” exclude_cats=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” excerpt=”no” excerpt_length=”35” strip_html=”yes” animation_type=”0” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][/recent_posts][/fullwidth]