Fiksna protetika

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[separator style_type=”none” top_margin=”5%” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][fusion_text]Fiksna protetika obuhvata niz restaurativnih rješenja u stomatologiji.

Krunice i mostovi čine najčešća fiksna rješenja kada se radi sanacija jednog ili više zuba. Fiksni protetski radovi su ujedno i najkvalitetniji za pacijenta, kako zbog svoje dugovječnosti, tako i zbog činjenice da pacijentu daju osjećaj njegovih prirodnih zuba.

Krunice i mostovi mogu da se fiksiraju na brušene zube, šrafove (kočiće) koji su učvršćeni na prirodni korijen zuba ili na zubne implantate, koji se ugrađuju u viličnu kost.[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”5%” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””]

[/fullwidth][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”CAD/CAM tehnologija” open=”no”]

Sanaris cad camIzrađujemo bezmetalne keramičke zubne nadoknade mikronske preciznosti, primjenom svjetski najrazvijenije CAD/CAM tehnologije.

Uz pomoć CAD/CAM tehnologije, Vaši zubi mogu da povrate svoju blistavu ljepotu i funkcionalnost.

CAD/CAM

U današnje vrijeme moderne tehnologije možemo slobodno da kažemo da nema oblasti koje ona nije zahvatila. Primjeri razvoja tehnologije u stomatologiji su mnogobrojni: digitalni rendgen aparati, primjena lasera, kao i CAD/CAM tehnologija. Sama CAD/CAM tehnologija ne predstavlja posebnu vrstu keramičkih materijala već samo specijalan način obrade već gotovih keramičkih blokova. CAD-CAM zapravo predstavlja proces kojim se od gotovih keramičkih blokova, procesom frezovanja, dobijaju gotove navlake i mostovi.

Gotovi keramički blokovi od kojih se izrađuju krunice i mostovi

CAD/CAM, što je skraćenica od dental Computer-Aided-Design/Computer-Aided-Manufacture, označava kompjuterski vođen dizajn i kompjuterski vođenu izradu inleja, onleja, krunica i mostova. Ravoj te tehnologije išao je od mašinsko kopirajućeg frezovanja (copy milling) pa sve do potpuno kompjuterski kontrolisanih sistema, sa velikom bazom formi zuba, koji su omogućavali automatsku izradu krunica i mostova.

Proces izrade krunice iz keramičkog bloka

CEREC-1-300x241Posljednja verzija, Cad Cam u odnosu na predhodne sisteme sadrži i neka poboljšanja, kao što su: novi softver, upotreba keramike finije granulacije koja dovodi do manje abrazije prirodnih zuba, veći izbor nijansi prefabrikovanih keramičkih blokova kao i upotreba električne turbine koja omogućava bolju kontrolu kao i veću preciznost obrade keramike. Ovo su zapravo i razlozi za sve veću popularnost ovog sistema u današnje vrijeme.[/toggle][toggle title=”Cirkonijumska keramika – Bezmetalna keramika” open=”no”]

Cirkonijum-oksid (Zircon) kao osnov Procera zubne nadoknade

Sanaris Cirkon_keramikaSavršeno biokompatibilan materijal, Zirconijum je vrlo visoke tvrdoće i izdržljivosti, u poređenju sa metalom. Hemijske karakteristike i bijela boja omogućavaju translucentnost pa nakon što se na cirkonsku kapicu nanese porcelan, finalna navlaka dobija prirodnu ljepotu.

Keramika na cirkonu

Keramika na cirkonu kao materijal sve više zamjenjuje klasične, poput metal keramike, iz razloga što je estetika zuba i zubnih nadomjestaka postala prioritet kod pacijenata, a i iz razloga što pacijenti sve više žele zubne nadomjestke koji ne sadrže metal. Svojstva “CIRKON KERAMIKE” nam omogućavaju sve to i više!

Fizičke i kemijske osobine

ZnO2 (cirkonij oksid) je prirodni materijal koji se prvi put koristio u svemirskoj tehnologiji. Nakon dugotrajnog testiranja našao je primjenu i u medicini, gdje se koristi preko 20 godina za izradu umjetnog kuka. Bijele je boje, propušta svjetlost i tvrdoća mu je preko 1300 MPa.
Cirkonij se u prirodi rijetko nalazi samostalno, dobija sa kao nusproizvod prilikom eksploatacije ruda.

Pozitivne osobine

Ne izaziva alergijske reakcije – smatra se da se alergijska reakcija na strana tijela u organizmu javlja u oko 30% ljudi. Poslije višegodišnje primjene u medicini, nisu se javile ni sistemske ni lokalne alergijske reakcije.
Reaktivnost i perfektna obrana – ZnO2 je poznat kao jedan od najotpornijih oksida. Ova osobina oksida omogućava da kruna ili most štiti zub od nadražaja i oštećenja slatkom ili kiselom hranom, od agresivnih tekućina i od korozije.
Rentgenska prozirnost – cirkonijum propušta RTG zrake, pa je jedan od rijetkih materijala kod kojeg za ranu i pouzdanu dijagnozu karijesa pri snimanju zuba ne treba ukloniti zubnu nadoknadu.
Čvrstoća, udobnost, lakoća i neutralan okus – pacijentu se u ustima ne javlja ukus metala, što je slučaj kod metal – keramičkih nadoknada. Može se jesti raznolika hrana, npr. uzimanje hladnog jela nakon vrućeg napitka, a da pri tom pacijent ne osijeća nikakvu nelagodu.
Vrhunska estetika – cirkonij oksid kao prirodni materijal je najsličniji prirodnom zubu, transparentan, čvrst i biserno bijele boje

[/toggle][toggle title=”Alumina keramika” open=”no”]Aluminijum-oksid (Alumina) 

Sanaris Alumina keramikaSavršeno biokompatibilan materijal, visoke tvrdoće i izdržljivosti. Visoka adhezivnost i bijela boja omogućavaju translucentnost što sve zajedno daje savšenu prirodnost.

Bezmetalna keramika označava bezmetalnu konstrukciju koja je u potpunoj suprotnosti od tradicionalnog načina proizvodnje krunica ili mostova kojima je u osnovi metal (plemenita ili neplemenita zubna legura). Ta plemenita osnova se prekrivena keramikom te ovisno o vještini stomatologa i tehničara, više ili manje zadovoljavajuće nadomješta izgubljene zubne strukture ili ih estetski poboljšava.

Kako metalna osnova u klasičnim protetskim radovima ne propušta svjetlost, česti estetski problem je zub koji izgleda beživotno. U osnovi bezmetalnog rada je cirkonij-oksid (Zirkon) ili aluminij-oksid (Alumina), savršeno biokompatibilan materijal što otklanja opasnost od alergije na metal. Zirkon je visoke tvrdoće i izdržljivosti te je u usporedbi s metalom u velikoj prednosti kod stalnog opterećenja uslijed sila koje nastaju žvakanjem.

Kemijske karakteristike i bijela boja omogućuju translucenciju. Nakon što se na cirkonsku kapicu stavi porculan, završni protetski nadomjestak dobiva prirodnu živost i ljepotu.
CAD – CAM tehnologija omogućava gotovo 100% preciznost prianjanja na prirodni tj. pripremljeni zub nosač.

Česti stomatološko – kozmetički nadomjestak su ljuskice (laminates) izrađene tim postupkom. Njima se postiže onaj famozni “Hollywood smile”.[/toggle][toggle title=”Titanijum-keramičke krunice i mostovi” open=”no”]Za estetsku rehabilitaciju zuba u bočnoj zoni vilice, koja trpi veće pritiske pri žvakanju, preporučuje se upotreba metalo-keramičkih krunica.

U  ordinaciji Sanaris u mogucnosti smo da ponudimo najsavremenije titanijum-keramičke krunice, čiju bazu čini metal izuzetnih karakteristika.

Titanijum je najbiokompatibilniji metal, što znači da je u potpunom saglasju s ljudskim organizmom i da ga tijelo ne odbacuje, te se koristi u implantologiji u svim granama medicine. Titanijum je, takođe, radiološki izuzetno precizan, tako da stomatolog, prateći kasnije stanje usta i zuba pacijenta, može biti siguran da titanijumska krunica idealno naleže, da prepokriva zub i na taj način dodatno čuva zube-nosače.

Još jedna prednost titanijumske osnove keramičkih krunica jeste činjenica da on ne zahteva veliki prostor kao druge legure, pa samim tim ne traži ni agresivno brušenje zuba. Dovoljno je, pri tom, elastičan i otporan da obezbjeđuju apsolutnu zaštitu, sigurnost pri žvakanju, i dobru osnovu za lijepu keramiku.[/toggle][toggle title=”Zlatna keramika” open=”no”]zlato-keramikaZnačajan dio u našem radu predstavljaju i radovi na zlatu kao podlozi

U zavisnosti od želje pacijenata, u mogućnosti smo da ponudimo više vrsta zlata visokog kvaliteta različite boje, koja zavisi od odnosa platine i zlata u plemenitoj leguri.

  • DeguDent H – svijetložute boje
  • DeguDent G – tamnožute boje
  • DeguDent U – platinaste boje

[/toggle][toggle title=”Metal keramika” open=”no”]Keramičke krunice izrađujemo i na metalnoj bazi, a u tu svrhu koristimo plemenite ili neplemenite biokompatibilne legure.

Metal keramičke krunice i mostove izrađujemo keramičkim materijalima od više vodećih svetskih proizvođaća – DeguDent, Dentsply, Ivoclar ili Vita.

Krunica na Talladiumu predstavlja idealan primer kvaliteta i cene. Ova visoko kvalitetna i najzastupljenija američka legura ima sve certifikate o biokompatibilnost i u potpunosti ispunjava sva očekivanja u estetskoj stomatologiji.

Zahtevnijim pacijentima nudimo keramiku na leguri sa visokim udelom zlata (98%) – Biobond SG IV koja apsolutno onemogućava bilo kakvu alergijsku reakciju.[/toggle][toggle title=”Privremene krune” open=”no”]protesi dentiU toku terapije, dok se izrađuju fiksne nadoknade, pacijenti mogu da se bave standardnim aktivnostima, zahvaljujući privremenim krunama. Privremene krune se izrađuju od visoko – estetskih kompozitnih materijala, kompozita sa keramičkim česticama, u periodu navikavanja ili vremenu predviđenom za oseointegraciju.[/toggle][/accordian][/one_full]