Estetska stomatologija

[one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”zoomin” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”fade” animation_direction=”static” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][title size=”1” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”#3d82bf” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Šta zapravo može estetska stomatologija?

[/title][/one_full]

[checklist icon=”fa-check” iconcolor=”#2c90c1” circle=”no” circlecolor=”” size=”16px” class=”” id=””][li_item icon=”fa-check”]nedostajući zub da nadoknadimo[/li_item][li_item icon=””]prostor izmedju zuba da smanjimo ili zatvorimo u potpunosti[/li_item][li_item icon=””]loš raspored zuba da ispravimo[/li_item][li_item icon=””]prebojene zube da izbjelimo[/li_item][li_item icon=””]tamne ispune zamjenimo novim visokoestetskim ispunima[/li_item][li_item icon=””]meko tkivo („desni”) izlječimo i preoblikujemo[/li_item][/checklist]
[one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][accordian divider_line=”” class=”” id=””][toggle title=”Bijeljenje zuba” open=”no”]PSanaris_bijeljenje_zubaolučasovna procedura koja odmah daje rezultate i poslije koje ne možete sakriti zadovoljstvo osmjeha. Dugo je bijeljenje smatrano štetnom metodom, međutim, WHITE SMILE system, koji se koristi u našoj ordinaciji, podrazumeva bezbjednu proceduru kontrolisanu od strane stomatologa.

Sistem se zasniva na primjeni vodonik peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i specijalne UV lampe. Lampa ima specifičnu talasnu dužinu koja ne zagrijava i ne oštećuje zube i služi da ubrza proces bezbolnog bijeljenja na 30 minuta, a sam gel sadrži fluor koji koristi zubima.

Prije tretmana se odredi zatečena boja zuba pacijenta, zatim se specijanom masom zaštite desni pacijenta i aplicira gel.

Nakon 30-tak minuta tretiranja lampom vaši zubi postaju, u zavisnosti od mnogih individualnih faktora, 2-4 nijanse svjetliji. Ova nova nijansa nije prenaglašena i zubi nisu neprirodno kredasto-bijele boje, već potičući od vaše nijanse, dobijaju prirodnu bjelinu i sjaj. Trajnost vaše nove nijanse je od 2 – 5 godina.[/toggle][toggle title=”Keramičke fascete veneers” open=”no”]

Fascete

Sanaris_keramičke vinirsFascete su tanki dijelovi od porcelana, koji se lijepe na prednje zube. Fasete se na prednje zube ugradjuju u slučajevima: kad su zubi male veličine, gubitka prirodne boje, lomljenja zuba ili kvranje prednjih zuba. Kao i kod bezmetalnih krunica, boja faseta se izjednačava sa bojom ostalih. Sa druge strane mogu da se postave i bijele fasete, čime se postiže efekat bijelih zuba. Zbog toga su fasete, mnogo popularniji način za dobijanje bijelih zuba od blicinga. Fasete su snažne i veoma izdržljive i mogu da opstanu od 10-15 godina.[/toggle][toggle title=”Viniri (keramičke ljuspice)” open=”no”]Sanaris_vinirsBilo da je riječ o malo izmjenjenom položaju zuba, ili izmjenjenoj boji, ovi estetski nedostaci se mogu nadoknaditi primjenom keramičkih ljuspica (vinira), koji daju izvanredne estetske rezultate.

Prema modelu dobijenom izlivanjem otiska zuba pacijenta, ljuspice se izrađuju uz pomoć kompjutera, koji ne samo što obezbjeđuje najpreciznija moguća mjerenja, već i indžektuje keramiku, te daje i najveću moguću preciznost u modelovanju vinira. Posebna vrijednost ove metode je u tome što njena primjena ne zahtjeva agresivno brušenje zuba, već skidanje samo vrlo tankog sloja zubne gleđi. Vinirima se, zapravo, zamjenjuje prirodna zubna gleđ, pa se na taj način može mijenjati boja zuba, ili napraviti manja korekcija položaja, veličine i opšteg izgleda zuba.[/toggle][toggle title=”Bezmetalne krunice” open=”no”]Drugi način za dobijanje bijelih zuba je ugradnja bezmetalnih krunica i faseta. Nakon brušenja i uzimanja otiska, vrši se kompjutersko 3D skeniranje brušenog patrljka. Na osnovu toga se u labaratorijskim uslovima pravi protetska struktura vrhunskog kvaliteta i izgleda. Vreme trajanja ovog tretmana iznosi 7 dana. Prednosti bezmetalnih keramičkih krunica su u tome što boja ovih krunica moze da bude slična ili identična boji ostalih zuba. Za razliku od njih boja običnih krunica sa metalnom bazom ne moze da se usaglasi sa bojom ostalih zuba.

Primjena bezmetalne keramike spada u najsavremenije tokove estetske rehabilitacije zuba. Stomatološka služba Sanarisa primjenjuje najaktuelnije metode koje se zasnivaju na upotrebi bezmetalne keramike – keramičke vinire i keramičke krunice. Štaviše, ako stanje usta i zuba pacijenta to dozvoljava, ove usluge mogu biti kompletno pružene u roku od samo jednog dana.[/toggle][toggle title=”Bezmetalne krunice i mostovi” open=”no”]Kad je reč o većim oštećenjima zuba, velikom broju plombi, masivnim plombama ili drastičnoj promjeni boje zuba zbog endodontskih intervencija, estetski problemi te vrste se najefikasnije rešavaju primjenom bezmetalnih keramičkih krunica i mostova. Treba, takođe, znati da se bezmetalna keramika koristi prije svega za uljepšavanje osmjeha, odnosno za estetske intervencije na prednjim zubima, jer oni nisu izloženi najvećem pritisku žvakanja. Pri tom, ukoliko je oštećen samo jedan zub, za dobijanje punog estetskog efekta preporučuje se rehabilitacija zuba u paru (oba sjekutića, na primjer).

Bezmetalne keramičke krunice se takođe izrađuju uz pomoć kompjutera, s tom razlikom što se preko osnove, koju čini kompjutreski indžektovana keramika, rukom zubnog tehničara dodaje „kapica” u obliku sloja tvrđe keramike.[/toggle][toggle title=”Kompozitne fasete” open=”no”]Sanaris_kompozitne-fascetePod fasetiranjem zuba podrazumjeva se nanosenje materijala na prednju-vidljivu stranu, prvenstveno prednjih zuba, u cilju korekcije njihove boje,oblika,ili polozaja (i samim time medjusobnog odnosa).

Radi se prvenstveno o kozmetickoj intervenciji,ciji je krajnji cilj postizanje ljepseg izgleda zuba. Zato se za fasetiranje koriste estetski materijali-kompoziti i keramika.I jedan i drugi materijal imaju i prednosti i nedostatke. Dobijeni efekat mnogo bolji u odnosu na prethodno stanje zuba,i moze se postici njihov potpuno prirodan izgled.

Fasetiranje ima bioloskog opravdanja ako se radi u okviru indikacija,t.j.kada je to neophodno,i moguce-radi popravljanja boje,oblika ili polozaja zuba u slucajevima kada su ovi aspekti naruseni.Uglavnom se radi o nekim urodjenim anomalijama u razvoju i strukturi gledji i/ili dentina zuba,ili u cilju minimalnih korekcija ortodontskih nepravilnosti,prvenstveno postojanja manjeg slobodnog prostora izmedju prednjih zuba.Naravno,ako je ovaj prostor veci,fasetiranje je kontraindikovano,vec se pristupa ortodontskom resavanju problema.

Fasetiranjem zuba svakako se postize kozmetski efekat koji pacijent zeli-svetliji zubi. zubi se fasetiranjem mogu korigovati,u smislu dobijanja volumena,i boje,ali sto se tice velicine zuba,to podrazumeva nanosenje kompozitnih materijala ponekad i na secivne ivice prednjih zuba.

Fasetiranje kompozitnim materijalima spada u grupu direktnih restauracija, sto znaci da se rade u jednoj posjeti,direktno na zubima. Trajanje kompozitnih faseta, ,uz dobro odrzavanje higijene usta i zuba se procjenjuje na 5 do 7 godina. Naime,vremenom,materijal se “potrosi”,narocito na mjestima trenja na kontaktima sa donjim zubima,pa je neophodno izvrsavati povremene korekcije kompozitnih faseta.

Prednosti kompozitnih faseta su:

– manje uklanjanje,brusenje zuba,a na pojedinim mestima to nije ni potrebno

– tretman se izvodi u jednoj seansi,koja traje od 1 do 4 sata,

– kompozitne fasete SE LAKO KORIGUJU U SLUCAJU LOMA-kompozitni materijal se samo doda

– u vecini slucajeva,kada brusenje zuba nije uopste potrebno,trosenjem materijala fasete,ne dolazi se do dentina,sto moze voditi u pojavu kasnije osetljivosti na toplo-hladno,kiselo i sl.,vec se dolazi do gledji, zub je u potpunosti zasticen.[/toggle][toggle title=”Keramicke plombe – Inleji” open=”no”]Sanaris_Keramički_inlayU slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se, poslije uklanjanja karijesa, dobijeni kavitet ne može na zadovoljavajući nadoknaditi klasičnom plombom (bilo od amalgama ili kompozita), tada se pristupa izradi inleja.

Inleji se najčešće izrađuju od keramike ili od metala (mada u današnje vrijeme rijetko). Glavna razlika između inleja i plombe jeste, pored materijala od kojeg se izrađuje, i to što se inlej izrađuje van usta. Zbog toga su za izradu inleja neophodne barem dvije posjete stomatologu. U prvoj posjeti uklanjaju se karijesne mase i priprema se zub za inlej. Zatim se uzima otisak. Na osnovu otiska tehničar u laboratoriji izrađuje inlej koji se zatim, u drugoj posjeti cementira u ustima pacijenta.

U zavisnosti od veličine inleja tj. od raširenosti kaviteta koji je nastao poslije uklanjanja karijesa, razlikujemo dva oblika ovih nadoknada, i to:

– inleji (inlay) – koji zahvataju maksimalno do dvije površine zuba i

– onleji (onlay) – koji zahvataju tri i više površina na zubu.[/toggle][toggle title=”Inlay/onlay” open=”no”]Sanaris_inlay-onlayU slučaju kad nedostaje veći dio zubne krune ili je zub pod jačim opterećenjem, preporučuju se izrada inlay/onlay/overlay ispuna jer pokazuju veću otpornost na trosenje i opterećenje pa tako predstavljaju najdugotrajniju vrstu ispuna.

Kod većih nedostataka zubne supstance na bocnim zubima uzrokovanih karijesom ili nakon zamene velikih amalgamskih ispuna preporučuje se izrada inlaya.

Zub se pripremi za inlay na način tako sto se očisti sav karijes i ostaci staroga ispuna, uzima se otisak zuba tako isprepariranog zuba.

U dentalnoj  laboratoriji se na modelu izrađuje inlay, koji svojim oblikom precizno odgovara pripremljenom zubu, te se posebnim tehnikama cementiranja, odnosno lijepljenja pričvrsti za zub.

Zlato, kao plemeniti metal, ne podlijeze korozivnim procesima i uz dobru higijenu zlatni inlayi su izuzetno dugotrajni.[/toggle][toggle title=”Kompozitne plombe” open=”no”]Sanaris_KompozitKompozitne plombe odnosno plombe koje imitiraju boju zuba predstavljaju pouzdane materijale na koje možemo da se oslonimo a da pacijentu pružimo i ljepotu i dugotrajnost. Neprestani rad na usavršavanju i razvoju novih estetskih  plombi je gotovo u potpunosti potisnuo iz upotrebe takozvane crne odnosno amalgamske plombe.

Kompozitni ispun

Preparacija kaviteta i postavljanje ispuna predstavlja jednu od najčešćih medicinskih intervencija, a razlog je velika rasprostranjenost karijesa. Proces se sastoji od uklanjanja karioznog zubnog tkiva mašinskim zubnim instrumentima, nakon toga postavljanjanja u kavitet adekvatnog ispuna. U Sanarisu  najčešće koristimo kompozitni ispun i glas jonomer cement.[/toggle][toggle title=”Bijeljenje zuba (splint metoda – trej metoda)” open=”no”]Woman smile. Teeth whitening. Dental care. closeup, isolates on white background

U Sanarisu izbjeljivanje zuba radimo američkim preparatom Opalescence.

To je preparat koji sadrži karbamid peroksid u niskim koncentracijama 10-15%. Postupak se sastoji u sljedećem: u ordinaciji se uzme otisak na osnovu kog se izradi kalup (tray) i pacijent nosi preparat u toku noći.

Proces traje 7-10 dana, dok je efekat 3 godine nakon čega je potrebno obnoviti postupak radi održavanja postignutih rezultata.[/toggle][toggle title=”Zubni nakit – cirkoni” open=”no”]Sanaris_cirkoniPostoji sjajan način da se lepota zuba još više istakne, ukoliko ste spremni za privlačan modni detalj, a to je nakit za zube.

Zubni nakit – cirkoni, diskretno će zasvetlucati pri svakom Vašem osmehu i, nema sumnje, ostaviti utisak na okolinu.

Ukrašavanje zuba cirkonima je potpuno neškodljivo i bezbolno i ne oštećuje strukturu zuba. Ugradnja zubnog nakita zapravo i nije klasična ugradnja, već vrsta pričvršćavanja cirkona za zube. Cirkon sa zuba može da se ukloni u svakom trenutku.

Ponudićemo Vam velik izbor zubnog nakita, pa ćete među cirkonima raznih boja i veličina.[/toggle][toggle title=”Hijaluronski fileri” open=”no”]Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u ljudskom organizmu, a oko 50 % njene ukupne količine nalazi se u koži.

hijaluronHijaluronska kiselina se, vremenom, tokom prirodnog procesa starenja resorbuje,koža gubi vlažnost, čvrstoću i elastičnost usled čega se stvaraju bore. Hijaluronski fileri sastoje se od čiste kristalne hijaluronske kiseline, u obliku gela, koja ima ulogu potpore kolagenim vlaknima i ostalim strukturama kože. Suština tretmana filerima je nadoknada izgubljene odnosno resorbovane količine hijaluronske kiseline.

Fileri su najbolje rješenje za osobe koje žele da uklone  bore i vrate koži mladalački i prirodan izgled a da se ne podvrgavaju komplikovanim hirurškim zahvatima. Tretman se sastoji u ubrizgavanju hijaluronskih filera tankim, finim iglicama direktno u kožu uz primjenu lokalne anestezije, tako da je procedura bezbolna a rezultati se mogu videti odmah nakon tretmana. Potpuni efekat tretmana vidljiv je nakon sedam dana.

Hijaluronskim filerima mogu se:

  • popuniti nazo-labijalne bore
  • poboljšati marionete
  • popuniti bore na čelu i izmedju obrva
  • popuniti bore oko očiju
  • uvećati jagodice
  • uvećati usne
  • istaći ivice usana
  • popuniti bore oko usana

[/toggle][/accordian][/one_full][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” hover_type=”none” link=”” border_position=”top” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding=”60px” margin_top=”50px” margin_bottom=”” animation_type=”0” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][modal name=”brzi_kontakt_usluge” title=”Zakažite termin, hvala na povjerenju!” size=”large” background=”#ffffff” border_color=”#ffffff” show_footer=”yes” class=”” id=””]

[fusion_text]

Sanaris_web_200x59

[checklist  iconcolor=”#003675” circle=”no” circlecolor=”” size=”18px” class=”” id=””][li_item icon=”fa-map-marker”]Branilaca Sarajeva 45 / 2, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina[/li_item][li_item icon=”fa-phone”]+387 (0) 62 638 638[/li_item][li_item icon=”fa-envelope”]info@sanaris.ba[/li_item][li_item icon=”fa-globe”]http://sanaris.ba[/li_item][/checklist] [/fusion_text]


[contact-form-7 id=”9” title=”Contact form 1”]
[/modal][/one_full][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][recent_posts layout=”default” hover_type=”none” columns=”3” number_posts=”3” offset=”” cat_slug=”estetska-stomatologija” exclude_cats=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” excerpt=”yes” excerpt_length=”35” strip_html=”yes” animation_type=”0” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1” animation_offset=”” class=”” id=””][/recent_posts][/fullwidth]