[title size=”2” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Jednostavno rješenje kompliciranih situacija

[/title][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[fusion_text]

Estetika je kod bezubih pacijenata ozbiljno narušena, donja trećina lica se smanjuje, ugao usana pada nadolje, a nazolabijalne bore se produbljuju

[/fusion_text]

[/fullwidth][fusion_text]Lijepi zubi i prirodan osmijeh sigurno su jedan od najvažnijih faktora pri formiranju općeg utiska o nekome. Uz vrhunske mogućnosti moderne stomatologije, tehnologiju i materijale najnovije generacije, danas oni više ne bi trebali predstavljati izuzetak, već općeprihvaćeni standard.

Gubitak svih zuba nosi sa sobom različite probleme. Prije svega, kvalitet ishrane naglo opada, onemogućeno je žvakanje, samim tim i normalno varenje pa se javlja niz tegoba u digestivnom traktu, što utječe na opće zdravstveno stanje. Disanje je, također, otežano, pacijent teško i nerazumljivo govori. Poremećaj međuviličnih odnosa, koji je prateći simptom gubitka zuba, dovodi do promjena na viličnom zglobu.

Koštana atrofija

Estetika je kod bezubih pacijenata ozbiljno narušena, donja trećina lica se smanjuje, ugao usana pada nadolje, a nazolabijalne bore se produbljuju.

Osim zdravstvenih i estetskih, dokazano je da gubitak zuba izaziva i psihološke probleme, od povlačenja u sebe do duboke depresije.
Mini dentalni implantati su nastali iz težnje da se u slučajevima velike koštane atrofije omogući pacijentima ugodno i stabilno nošenje proteze.

Predstavljaju dugovječno rješenje koje daje rezultate odmah. Mini implantati spadaju u grupu endoosealnih, titanijskih, samonarezujućih, jednofaznih implantata. Slični su konvencionalnim implantatima, s tim što su manjih dimenzija, napravljeni od titanijske legure (nije čist komercijalni titanij) i uglavnom se koriste za stabilizaciju i retenciju mobilnih protetskih konstrukcija.

Svojim malim prečnikom (1,8 -2,2 mm) omogućavaju ugradnju u ekstremno uske i oštre grebene, kakvi se najčešće javljaju kod pacijenata koji dugi vremenski period nose proteze. Na njihovim krajevima nalaze se kuglice, a u protezi se nalaze posebne kapice te njihovim neposrednim kontaktom dolazi do „zakopčavanja“ proteze za implantate, što omogućava da se proteza po opterećenju nosi bez pomjeranja i mogućnosti da ispadne.

Upotreba konvencionalnih implantnih sistema u cilju stabilizacije i retencije donje totalne proteze, posebno kod osoba starije životne dobi, izbjegava se zbog sljedećih činjenica:

  • Konvencionalni implantati zahtijevaju veću količinu raspoložive kosti (visina, širina),
  • U slučajevima nedostatka koštane mase indicirane su obimne augmentacije alveolarnog grebena koje nekada zahtijevaju doniranje više mjesta radi postizanja adekvatnog volumena kosti,
  • Augmentacione procedure produžavaju vrijeme liječenja, provociraju postoperativni otok i bol,
  • I na kraju, ali ne manje važno, podižu cijenu protetske rehabilitacije pacijenata.

Pravljenje ležišta

Sam postupak ugradnje mini implantata je vrlo jednostavan, izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Prednost ugradnje ogleda se u minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri, nakon koje se javljaju neznatne postoperativne tegobe. Minimalna hirurška procedura podrazumijeva flapless tehniku (bez reza), direktno pravljenje ležišta implantata kroz gingivu i kost, uz minimalna oštećenja mekih tkiva alveolarnog grebena.

U nekim slučajevima, kao što su koštane egzostoze, neravnomjerna resorpcija alveolarnog grebena, greben kao oštrica noža i slično, mora se raditi otvorena tehnika, to jest hirurška incizija s odizanjem mukoperiostalnog režnja. Otvorena, odnosno, inciziona tehnika, komfornija je za hirurga jer osigurava bolju preglednost operativnog polja i lakšu orijentaciju pravca implantacije.

Ova tehnika predstavlja veći stres za pacijenta zbog izraženijih postoperativnih tegoba i treba je izbjegavati kod osoba starijeg životnog doba.

Indikacije za ugradnju mini implantata

1. Totalna bezubost donje vilice (nemogućnost implantacije konvencionalnih implantata usljed nepovoljnih anatomskih uvjeta).

2. Totalna bezubost gornje vilice (nepovoljni anatomski uvjeti).

3. Bezube osobe starijeg životnog doba (flapless tehnika omogućava manju traumu pacijenta i lakši postoperativni tok).

4. Osobe koje ne pristaju na obimnije augmentacione procedure.

5. Pacijenti koji ne žele da čekaju nekoliko mjeseci nakon ugradnje konvencionalnih implantata.

6. Finansijske prepreke (pacijenti ne mogu sebi da priušte konvencionalne implantate).

Prednosti

  • Maksimalno su stabilne, nema neprijatnog osjećaja pomjeranja proteze koji često izaziva mučninu,
  • Omogućavaju normalnu funkciju žvakanja sve vrste hrane, a smanjenjem baze proteze omogućava se bolji osjećaj ukusa, kao i osjećaj toplog i hladnog,
  • Dolazi do normalizacije govora, održavanja normalnog izgleda lica, smanjenja iritacije sluznice, a sve to znatno utječe na poboljšanje kvaliteta života pacijenata,
  • ne postoji potreba za upotrebom različitih krema za lijepljenje proteza,
  • Sprečavaju dalje propadanje kosti,
  • Mini implantati mogu biti imedijatno opterećeni (neposredno nakon njihove ugradnje u koštano tkivo donje vilice), što praktično znači da pacijent u jednoj posjeti terapeutu dobiva i implantate i implantno nošenu totalnu protezu te iz ordinacije izlaze s potpuno normalnom funkcijom i estetikom.

Egida

Minimalna hirurška procedura podrazumijeva flapless tehniku (bez reza)[/fusion_text]