[title size=”2” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Kandida prati zubne proteze

[/title][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[separator style_type=”none” top_margin=”15%” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][fusion_text]

Proteza stvara mehaničku zapreku koja onemogućava čišćenje sluznice jezikom kao i ispiranje slinom

[/fusion_text][separator style_type=”none” top_margin=”15%” bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””]

[/fullwidth][fusion_text]Oralna kandidijaza je infekcija sluznice usne šupljine izazvana gljivicom iz roda Candida. Najčešći uzročnik je Candida albicans koja je dio normalne flore u usnoj šupljini i izolirana je kod oko 50 posto zdrave populacije te kod oko 90 posto nosilaca zubnih proteza. Za razvoj kandidijaze mora postojati uzročnik koji narušava imunološki odgovor domaćina i omogućava prijelaz iz kolonizacije u infekciju kandidom.

Uzročnike za razvoj kandidijaze dijelimo na lokalne i sistemske. Jedan od glavnih lokalnih uzroka za razvoj kandidijaze jesu neodgovarajuće zubne proteze. Mikrotraume na sluznici koje uzrokuje proteza omogućavaju invaziju mikroorganizama u sluznicu. Također, proteza stvara mehaničku zapreku koja onemogućava mehaničko čišćenje sluznice jezikom kao i ispiranje slinom. Osim toga, materijal proteze je porozan, što omogućava naseljavanje kandide na protezu.

Široki spektar

Suhoća usta pogoduje razvoju kandidijaze zbog više razloga. Smanjuje se količina antimikrobnih proteina sline, izostaje mehaničko uklanjanje kandide s oralne sluznice, dok niži pH usne šupljine pogoduje njenom rastu. Upotreba antibiotika širokog spektra remeti normalnu mikrobnu floru usne šupljine, što rezultira razmnožavanjem kandide i razvojem infekcije. Imunosupresivni lijekovi i kortikosteroidi također mogu pogodovati nastanku infekcije kandidom.

Od ostalih uzročnika koji mogu dovesti do razvoja kandidijaze treba spomenuti šećernu bolest, anemiju, manjak vitamina B-kompleksa te prirođene i stečene poremećaje imuniteta. Kandidijaza se klinički dijeli na sljedeće oblike:

Akutna pseudomembranozna kandidijaza karakterizirana je nastankom bjelkasto-žutih naslaga na oralnoj sluznici. Naslage se sastoje od oljuštenih ćelija epitela, leukocita i ćelija kandide. Ispod naslaga koje se mogu sastrugati vidljiva je crvena, upaljena sluznica. Infekcija je najčešće asimptomatska iako se ponekad bolesnici mogu žaliti na osjećaj pečenja i promjenu okusa. Najčešća je kod dojenčadi i starijih osoba te u imunosuprimiranih bolesnika, posebno kod oboljelih od AIDS-a. Akutna pseudomembranozna kandidijaza često može biti prvi znak infekcije HIV-om.

Akutna atrofična kandidijaza najčešće nastaje zbog upotrebe antibiotika širokog spektra koji remete fiziološku oralnu mikrofloru stvarajući pogodne uvjete za razmnožavanje kandide. Osim antibiotika širokog spektra, nastanku akutne atrofične kandidijaze pogoduje i upotreba kortikosteroida, posebno inhalacijskih pripravaka za liječenje astme. Sluznica je izrazito crvena dok se na dorzumu jezika vidi djelimični ili potpuni gubitak papila. Infekcija je praćena intenzivnom boli i osjećajem pečenja. Hronična atrofična kandidijaza povezana je s nošenjem zubnih proteza i može se manifestirati na tri načina. To su protetski palatitis, angularni heilitis i medijalni rombični glositis.

Protetski palatitis je upala sluznice nepca ispod baze proteze. U početnom stadiju manifestira se kao ograničeno crvenilo ispod dijela protezne baze koje se poslije širi i zahvaća cijelo ležište proteze. Uz upalu mogu biti vidljive i grozdaste nakupine tkiva koje se nazivaju papilarna hiperplazija. Promjene ne izazivaju simptome i otkrivaju se prilikom rutinskog stomatološkog pregleda. Bitnu ulogu u nastanku protetskog palatitisa ima nošenje proteze preko noći.

Angularni heilitis je upala uglova usana. Klinički se očituje crvenilom i osjećajem pečenja kože na spojištu usana, a u težim slučajevima mogu nastati ragade (brazde) pokrivene krastama. Stanje je najčešće uzrokovano sniženim zagrizom zbog kojeg dolazi do nastanka kožnih nabora u uglovima usana u koje se zatim naseljava kandida iz usne šupljine. Osim sniženim zagrizom, angularni heilitis može biti uzrokovan manjkom željeza, manjkom vitamina B-kompleksa (posebno vitamina B2 i folne kiseline) kao i mehaničkim rastezanjem usana, npr. prilikom dugotrajnih stomatoloških zahvata.

Medijalni rombični glositis manifestira se kao okruglo ili ovalno područje crvenila u centralnoj liniji dorzuma jezika. Područje je atrofično i glatko, bez papila, ali može biti i uzdignuto s naboranom površinom (egzofitični oblik). Medijalni rombični glositis ne izaziva simptome, ali zbog svoga izgleda zabrinjava pacijente.

Hronična hiperplastična kandidijaza manifestira se u obliku bijelih naslaga koje se ne mogu sastrugati i lokalizirane su na sluznici komisure (spojišta) usana. Nastaje prodorom kandide u dublje slojeve epitela. Bitnu ulogu u nastanku hronične hiperplastične kandidijaze ima pušenje. Obično je sigurna, iako se može pojaviti zajedno s infekcijom uglova usana koja izaziva bol, što dovodi bolesnika ljekaru ili stomatologu. Ako nakon dvije do četiri sedmice terapije protivgljivičnim lijekovima ne dođe do povlačenja lezije, potrebno je uraditi biopsiju jer sličan klinički izgled ima i oralna leukoplakija koja se smatra prekanceroznom lezijom.

Hronična mukokutana kandidijaza je bolest karakterizirana hroničnom infekcijom sluznica i kože kandidom. Povezana je s nasljednim ili stečenim poremećajima imuniteta. Dijagnoza kandidijaze postavlja se na temelju kliničke slike te se potvrđuje pozitivnim nalazom mikološkog brisa. Sam nalaz kandide u usnoj šupljini, bez odgovarajuće kliničke slike, ne znači infekciju nego govorimo o kolonizaciji kandidom.

Kolonizacija kandidom je normalan nalaz kod 50 posto zdrave populacije i 90 posto nosilaca mobilnih proteza te ne zahtijeva terapiju. Za postavljanje dijagnoze kandidijaze, uz pozitivan nalaz kandide, u ustima moraju biti vidljive karakteristične kliničke promjene. Nepotrebno ordiniranje protivgljivičnih lijekova pridonosi razvoju otpornosti kandide na lijek, a može dovesti i do neželjenih komplikacija kao što je oštećenje jetre.

Normalna flora

Osim toga, neki protivgljivični lijekovi (mikonazol, ketokonazol, itrakonazol) povisuju koncentraciju oralnih antidijabetika i antikoagulansa u plazmi, što može rezultirati hipoglikemijom, odnosno krvarenjem, dok u kombinaciji s antihistaminicima mogu izazvati ubrzani rad srca ili aritmiju.

Liječenje oralne kandidijaze provodi se lokalnom primjenom protivgljivičnih lijekova. Prilikom ordiniranja sistemskih protivgljivičnih lijekova treba paziti na nuspojave. Opet treba ponoviti da je kandida dio normalne flore usne šupljine koja postaje patogena samo ako postoji uzrok koji dovodi do poremećaja imunološkog odgovora domaćina. Stoga pri liječenju kandidijaze nije dovoljno samo liječiti infekciju kandidom nego je potrebno i otkriti uzrok koji je doveo do razvoja infekcije.

Potrebno je uzeti detaljnu anamnezu bolesnika i načiniti kompletnu krvnu sliku, pretrage za serumsko željezo, feritin, folate, vitamin B12 i glukozu u krvi. Ako postoje odstupanja, potrebno ih je ispraviti. U određenim slučajevima potrebno je načiniti testiranje na HIV.

Higijena usta

Bolesnicima treba dati upute o pravilnom održavanju higijene usne šupljine i zubnih proteza. Nakon svakog obroka, proteze treba oprati, a preko noći ih držati u otopini antiseptika. Ako se bolesnici liječe protivgljivičnim lijekovima, a ne održavaju proteze antiseptikom, infekcija oralne sluznice stalno će se ponavljati potaknuta kandidom naseljenom na površinu proteze. Nakon izlječenja kandidijaze, proteze preko noći treba držati u čaši s vodom. Ako bolesnici imaju suha usta, potrebno je ustanoviti i liječiti uzrok suhoće te ordinirati pripravke umjetne sline.

Uputno je izbjegavati prehranu bogatu ugljikohidratima i svakako je potrebno prestati pušiti. Jedino terapija koja je usmjerena na uklanjanje uzročnika, a ne samo na otklanjanje simptoma kandidijaze, omogućava uspješno izlječenje bolesnika i sprečava vraćanje bolesti.
[/fusion_text]