[title size=”2” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Nije lijek, ali poboljšava prognozu oboljenja

[/title][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[fusion_text]

Najčešći uzrok nastanka periodontalnog oboljenja je nakupljanje i zadržavanje mikrobnog periodontalnog plaka

[/fusion_text]

[/fullwidth][fusion_text]Periodontalna hirurgija je estetska/plastična hirurška disciplina čiji je cilj vratiti i regenerirati normalnu formu i funkciju izgubljenim i oštećenim periodontalnim strukturama koje okružuju zube. Za uspjeh tretmana periodontalnog oboljenja neophodno je razumijevanje cilja periodontalne hirurgije i šta sve utječe na ostvarenje tog cilja.

Periodontalna hirurgija vrlo često nije lijek, ali umnogome dugoročno poboljšava prognozu oboljenja, što definira još jedan cilj, a to je poboljšanje dugoročne prognoze opstanka zuba.

Upalni proces

Najčešći uzrok nastanka periodontalnog oboljenja je nakupljanje i zadržavanje mikrobnog periodontalnog plaka, što dovodi do deformiranja i gubitka periodontalnog tkiva koje tretira periodontalna hirurgija. Rezultat periodontalnog oboljenja uključuje gubitak čvrstog pripoja gingive i periodontalnog tkiva oko zuba.

Gubitak pripoja može se evidentirati specijalnom paradontološkom sondom. Gubitak pripoja je posljedica hroničnog upalnog procesa koji dovodi do destrukcije kosti i periodontalnog tkiva.

Promjena navika u smislu pažljivog i redovnog održavanja dentalne higijene je jedan od osnovnih elemenata dugoročnog održanja periodontalnog zdravlja pacijenta. Poželjno je smanjiti ili prestati konzumirati duhan i duhanske proizvode. Poželjno je i uklanjanje kamenca/kalcificiranog plaka, tartara i bakterijskih toksina koji se nalaze na površini korijena zuba.

Kontrola okluzije bitna je jer nakon što se uklone znakovi i simptomi upale vrlo važno je stabilizirati periodontalnim oboljenjem zahvaćene zube, čime se osigurava lakši zahvat i liječenje periodontalnih struktura i kosti. Nakon što su izvršene pripreme, stomatolog će kontrolirati odgovor periodontalnog tkiva na inicijalnu terapiju.

Ovdje treba znati da, ukoliko je dubina džepova veća od 5 mm, vrlo teško se može očekivati uklanjanje bakterijskih depozita bez operativnog zahvata. Ovo je aplikativno za sve prostore gdje se ne može izvršiti adekvatno uklanjanje plaka kao što su prostori furkacija korijena zuba, prostori između korjenova višekorjenskih zuba.

Ukoliko tkivo nije reagiralo na inicijalnu terapiju kako se očekivalo, preporučuje se bakteriološko testiranje kako bi se uključili sistemski antibiotici i eventualna kontrola općeg zdravstvenog stanja.

Lokalna anestezija

Periodontalni hirurški tretman podrazumijeva veliki broj sofisticiranih hirurških procedura koje imaju za cilj reparaciju i regeneraciju mekih, a nekada mekih i tvrdih tkiva. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i pruža ga specijalista paradontolog ili stomatolog koji je prošao adekvatnu obuku iz oblasti periodontalne hirurgije.

Zadatak je omogućiti uvjete kako bi se dugoročno zadržala funkcija, forma i estetika oboljelih zuba. Prije svakog operativnog zahvata neophodno se posavjetovati sa stomatologom o riziku, koristima i alternativnim terapeutskim metodama za tretman vašeg oboljenja.

Također, neophodno se informirati i o kontraindikacijama za operativni zahvat te stomatologa detaljno informirati o vašem općem zdravstvenom stanju i lijekovima koje eventualno uzimate.

Kontraindikacije

Moguće kontraindikacije su:

  • Nekontrolirano periodontalno oboljenje
  • Prekomjerno konzumiranje duhana i/ili alkohola
  • Nekontrolirano sistemsko oboljenje
  • Lijekovi koji utječu na zdravlje periodontalnog tkiva

Koje su metode

Periodontalne hirurške metode koriste se da:

  • Reduciraju ili eliminiraju periodontalno oboljenje koje rezultira gubitkom gingivalnog pripoja i pojavom gingivalnih džepova.
  • Regeneriraju meko tkivo i kost kako bi se stvorili uvjeti za kvalitetnu ugradnju implantata.
  • Popravila estetika rekonstrukcijom tkiva.

Egida

Poželjno je i uklanjanje kamenca/kalcificiranog plaka, tartara i bakterijskih toksina koji se nalaze na površini korijena zuba[/fusion_text]