[title size=”2” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Krvarenje je često i neugodno

[/title][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[fusion_text]

Krvarenje koje se javlja neposredno poslije vađenja zuba posljedica je povreda krvnih sudova kosti, periodoncija i gingive

[/fusion_text]

[/fullwidth][fusion_text]Nakon ekstrakcije zuba mogu se pojaviti i neke vrste infekcija. Osobe kojima je oslabljen imunološki sistem najviše su izložene takvoj vrsti rizika.

Vrlo rijetka komplikacija dentalne ekstrakcije je oštećenje živca. Kod oštećenja živca dolazi do produžene anestezije, a njeno trajanje ovisi o stepenu oštećenja samog živca.

Još jedna od komplikacija može se javiti u vidu alergijske reakcije na lokalni anestetik, ali stomatolog će uvijek prije davanja anestezije pitati pacijenta u vezi s njegovim eventualnim alergijama, tako da se taj oblik komplikacije može izbjeći preventivno.

Stvaranje otvora

Povreda gornjoviličnog sinusa može se desiti prilikom vađenja bilo kojeg bočnog zuba u gornjoj vilici. I pored svih poduzetih predostrožnosti, nekada je ova komplikacija, praktično, neizbježna zbog veličine i položaja gornjoviličnog sinusa. Zapravo, u nekim slučajevima sinus može biti te veličine da vrhovi korijena zuba gornje vilice prominiraju u sinus i da su pokriveni samo tankim slojem kosti (u nekim slučajevima prekriveni su samo sluzokožom).

Tako vađenje tih zuba neminovno dovodi do stvaranja otvora između usne šupljine i sinusa. Kao dodatak ovome, usljed neadekvatne primjene instrumenata, može doći do utiskivanja dijela ili cijelog korijena u sam sinus. Liječenje komplikacije otvaranja sinusa zavisi od više faktora. Ukoliko je moguće (mali otvor, nema infekcije) otvor se zatvara jednostavnim pritiskom na krajevima rane. Ukoliko je otvor preveliki, vrši se hirurško zatvaranje otvora. Kada je u pitanju utiskivanje dijela ili cijelog korijena, tada se vrši otvaranje sinusa, uklanja se potisnuti korijen i zatvara se sinus.

Krvarenje koje se javlja neposredno poslije vađenja zuba posljedica je povreda krvnih sudova kosti, periodoncija i gingive. Od ovih, najobimnije je krvavljenje iz periodoncija (kako se u njemu i nalazi najveći broj krvnih sudova). Shodno tome, kod zuba s više korijena, kod kojih je periodoncij veći, veće je i krvarenje.

Međutim, ukoliko se javi pojačano krvarenje, onda se može posumnjati na povredu većih krvnih sudova. Ukoliko je nastalo oštećenje arterijskih krvnih sudova, krv će biti svijetlocrvene boje i isticat će u mlazovima (u ritmu rada srca). Ukoliko je oštećena vena, krv će biti tamnocrvena i teći će sporije, ali neprekidno.

Deblje igle

Ovakve komplikacije se obično javljaju poslije vađenja donjih bočnih zuba koji se nalaze u bliskom odnosu s donjozubnom arterijom i venom (alveolaris inferior). Ovakva stanja se najčešće liječe primjenom gaze, kojom se ispuni alveola. Također se u toku prva 24 sata primjenjuju hladne obloge svana, radi skupljanja krvnih sudova na mjestu povrede.

Lomljenje instrumenata, također, spada u komplikacije. Tu se prije svega misli na prijelom igle prilikom davanja anestezije. To se dešava u onim situacijama kada se igla savije preko granica njene elastičnosti, kao npr. nestručan rad stomatologa ili iznenadni pokreti (trzaji) pacijenta. Da bi se spriječile ove komplikacije, koriste se nove i deblje igle. Ova komplikacija se najčešće dešava pri anesteziranju donjih zuba. Poslije prijeloma, ukoliko je moguće, treba lagano izvaditi da se izvuče zalomljena igla.

Ukoliko to nije moguće, onda se igla uklanja hirurškim putem. Osim upotrebe novih i debljih igala, nejsigurnija preventivna mjera predstavlja dobra tehnika davanja anestezije.

Gutanje zuba

Kada se vađenje zuba izvodi u lokalnoj anesteziji, u slučaju da izvađeni zub ili korijen ispadne iz kliješta u usnu šupljinu, izuzetno rijetko se dešava da ga pacijent refleksno proguta. Ovakva komplikacija nema nikakvih posljedica pošto se prolaz progutanog zuba kroz digestivni trakt odvija nesmetano.

Međutim, kada se vađenje obavlja u totalnoj anesteziji, postoji mnogo veća opasnost da se korijen ili zub koji ispadne u usnoj duplji udahne. Zbog toga je neophodno zatvaranje grkljana kada se radi u općoj anesteziji. U protivnom, poslije aspiracije može doći do akutne opstrukcije dišnih puteva, koja se, zavisno od nivoa opstrukcije, može i letalno završiti. U svakom slučaju, ovakva stanja zahtijevaju hitnu hiruršku intervenciju.

[/fusion_text]