[title size=”2” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Proteze perite kao vlastite zube

[/title][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[fusion_text]

Mehaničko čišćenje proteze nezaobilazna je i najčešće primjenjivana metoda zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti

[/fusion_text]

[/fullwidth][fusion_text]Kako bi protetički nadomjesci što duže estetski i funkcijski zadovoljavali, posebna pažnja mora se obratiti njihovom održavanju i higijeni. Redovno i ispravno čišćenje bitno je kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća, neugodan zadah, gljivične i bakterijske upale sluznice, upale potpornoga tkiva zuba, rasklimavanje i gubitak zuba nosača protetičkog rada te osiguralo cjelokupno zdravlje usne šupljine, ali i opće zdravlje pojedinca.

Zubna proteza predstavlja mobilni protetički nadomjestak, što znači da ga pacijent može samostalno vaditi i ponovo stavljati u usta.

Prašak i pasta

Čišćenje proteze može se podijeliti na mehaničko i hemijsko. Mehaničko čišćenje podrazumijeva čišćenje proteze zubnom četkicom. Hemijsko čišćenje podrazumijeva primjenu različitih preparata za čišćenje proteza u obliku prašaka, tekućina i pasti. Mehaničko čišćenje proteze nezaobilazna je i najčešće primjenjivana metoda zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti u skidanju nečistoća.

Preparati za hemijsko čišćenje proteza također se često koriste, a jedni od češće primjenjivanih su oni u obliku tableta ili prašaka koji se otope u vodi u koju se na određeno vrijeme uroni proteza. Ta metoda čišćenja pomaže u odstranjivanju tvrdokornih nečistoća, koje nije moguće odstraniti mehaničkim putem. Kako bi se proteza adekvatno očistila i održavala, preporučuje se primjena obje metode čišćenja.
Preporuke i smjernice za održavanje i čišćenje zubnih proteza su sljedeće:

Upala mesa

 • Brinite se o protezi kao o vlastitim zubima. Čistite je što bolje, kako biste spriječili upalu zubnog mesa, gubitak zuba (ako ih još imate), upalne promjene na sluznici itd.
 • Protezu oprezno vadite iz usta te je pažljivo perite, nježnim pokretima, pazeći da očistite sve površine, ne zaboravljajući pri tome unutrašnju površinu proteze koja se naslanja na sluznicu.
 • Protezu mehanički očistite dva puta dnevno, mekom četkicom s dodatkom paste za zube, i to ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja. Izbjegavajte paste s visokim udjelom abrazivnih čestica i pretvrde četkice kako biste spriječili oštećenje proteze.
 • Povremeno koristite preparate za hemijsko čišćenje proteze jer pomažu odstranjivanju nakupina koje četkice ne uspijevaju očistiti.
 • Prilikom korištenja preparata za hemijsko čišćenje držite se uputa proizvođača.
 • Nakon jela protezu isperite vodom kako biste je očistili od hrane i ostalih nečistoća te, ako je potrebno, isperite usta vodom.
 • Ne koristite sredstva za izbjeljivanje zuba dok je proteza u ustima.
 • Ako proteza sadrži metalne dijelove (tzv. zglobne veze, metalnu bazu i sl.), posavjetujte se sa stomatologom prije primjene preparata za hemijsko čišćenje jer neka od njih mogu štetno djelovati na metal.
 • Pacijentima koji imaju iznimno osjetljivu sluznicu i kojima je iz tog razloga učinjeno tzv. „meko podlaganje proteze“, savjetuje se da se konsultiraju sa stomatologom u vezi s odabirom odgovarajuće metode čišćenja proteze.
 • Povremeno izvadite protezu iz usta i omogućite sluznici da se „odmori“.
 • Prije stavljanja proteze u usta isperite je pod mlazom hladne vode.
 • Protezu obavezno držite u vodi kada nije u ustima, a nikako ne ostavljajte na zraku.
 • Ne uranjajte protezu u vrelu vodu.
 • Ako su na protezi vidljiva onečišćenja koja sami ne uspijevate očistiti, obratite se stomatologu za pomoć.
 • Redovno posjećujte stomatologa kako bi se izvršila kontrola proteze (kontrola kvačica, zglobnih veza, zagriza itd.) i njena ležišta, ali i ostalih zuba u čeljusti (ukoliko ih imate) kao i cijele usne šupljine te čeljusnog zgloba.
 • Obratite se stomatologu za dodatna pitanja i nedoumice vezane za protezu i ostalo.

Kod pacijenata s fiksnim protetičkim nadomjestkom (krunice, mostovi, ljuske itd.) redovno i temeljito održavanje oralne higijene također je ključ uspjeha dugotrajnosti zuba i protetičkog nadomjestka, bez obzira na materijal, tehniku izrade ili njegovu vrstu. Zaostaci hrane također se mogu nakupljati ispod tijela mosta te na hrapavim i oštećenim površinama protetičkog nadomjestka.

Fiksni radovi

Preporuke i smjernice za održavanje i higijenu fiksnih protetičkih radova sljedeće su:

 • Brinite o fiksnom protetičkom nadomjestku kao o vlastitom zubu.
 • Temeljito četkajte zube i zubno meso dva puta dnevno.
 • Upotrebljavajte zubni konac i međuzubne četkice na dnevnoj bazi na područjima koja nisu dostupna čišćenju zubnom četkicom (ispod tijela mosta, između zuba).
 • Redovno mijenjajte četkicu za zube (svaka tri mjeseca) te koristite tekućine za ispiranje usne šupljine i oralne tuševe kao dodatak oralnoj higijeni.
 • Redovno se kontrolirajte kod stomatologa.
 • Izbjegavajte grickanje tvrdih predmeta te tvrde hrane kako ne bi došlo do oštećenja fiksnog protetičkog rada.

[/fusion_text]