[title size=”1” content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]

Rekonstrukcija zuba u jednom danu

[/title][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20” padding_bottom=”20” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

[fusion_text]

Pomoću ove tehnologije sve se radi izvan zubne šupljine, složeni kompjuterski softver ispravlja eventualne ljudske greške

[/fusion_text]

[/fullwidth][fusion_text]Prije desetak godina u stomatologiji i stomatološkoj protetici počela je nova era. Čini se da možemo zaboraviti na plombe ispod kojih karijes buja ili krunice koje ne traju ni tri mjeseca. Revolucionarna novost zove se CAD/CAM. Temelji se na kompjuterskim 3D programima pomoću kojih se izrađuju savršene zubne nadoknade, krunice, mostovi, fasete, inleji, onleji.

Pri tradicionalnim načinima izrade protetskih nadoknada greške je nemoguće bilo izbjeći zbog skučenog i oku teško dostupnog radnog polja. Pomoću ove tehnologije sve se radi izvan zubne šupljine, složeni kompjuterski softver ispravlja eventualne ljudske greške.

CAD/CAM stomatologija (kompjuterski vođen dizajn i kompjuterski potpomognuta proizvodnja u stomatologiji) je oblast stomatologije u kojoj se korištenjem CAD/CAM tehnologije može izraditi niz zubnih nadoknada, uključujući: krunice, osnovu krunice tzv. „core”, vinire, inleje i onleje, fiksne mostove, restauracije na zubnim implantatima.

Proizvodnja krunice

Ordinacijska CAD/CAM restauracija razlikuje se od konvencionalnog načina izrade nadoknada u stomatologiji jer nadoknada u ovom slučaju bude gotova istog dana. Pacijenti kojima se izrađuju konvencionalne nadoknade, kao što su krunice, imaju privremene krunice postavljene od jedne do nekoliko sedmica na zbrušene zube, sve dok zubotehnički laboratorij ne proizvede definitivnu krunicu. Kad ona bude proizvedena, pacijentu će biti uklonjene privremene krunice, a laboratorijski izrađene krunice se cementiraju.

U ordinaciji CAD/CAM sistem omogućava stomatologu da inlej ili bilo koja druga nadoknada bude gotova za samo sat u nekim slučajevima. CAD/ CAM restauracije su konzervativnije u pogledu pripreme zuba. Pošto je vezivanje nadoknade kvalitetnije za gleđ nego za dentin zuba, treba voditi računa da se ne ukloni sloj gleđi tokom brušenja.

Obično se CAD/CAM zubne nadoknade prave od čvrstih blokova keramike ili kompozita koji najviše odgovaraju osnovnoj boji zuba koji se rekonstruira. Nakon preparacije i pripreme dijelova zuba od stomatologa, u zavisnosti od primijenjenog sistema, uzima se otisak. Naime, slika (skenira se) ili gipsani model ili, kao što je slučaj sa CEREC sistemom, skeniraju se preparirani i okolni zubi u ustima pacijenta.

Ova slika, pod nazivom digitalni otisak, šalje podatke u računar. Originalni 3D softver onda stvara zamjenu za dio nedostajućih dijelova zuba, stvarajući virtuelnu restauraciju. Softver šalje ove virtuelne podatke ka glodalici. U okviru glodalice nedostajući dio zuba biva isklesan iz čvrstog bloka od keramike ili kompozita. U peći za glaziranje pomoću različitih pigmenata postiže se individualizacija restauracije. Naime, mrlje i glazura na površinama izrađenih keramičkih nadoknada mogu ispraviti inače monohromatski izgled restauracije. Restauracija se zatim prilagođava u ustima pacijenta i cementira.

Precizno uklapanje

Samo feldspat, litijum disilikat i neki kompozitni materijali su “radioprozirni”, tj. ne blokiraju X zrake, što stomatolozima omogućava praćenje potencijalnog propadanja nadoknade. Cirkonij, konvencionalni metali, zlato i tradicionalne metal-keramičke krune blokiraju rendgensko zračenje, onemogućavajući evaluaciju nadoknade i zuba nosača tokom vremena.

Konačno, preciznost nadoknada koje koriste CAD/CAM tehnologiju je mnogo veća u odnosu na druge stomatološke nadoknade koje se proizvode klasičnim metodama. Krunice i mostovi zahtijevaju izuzetno precizno uklapanje u odnosu na potporne zidove zbrušenog zuba. Preciznost skeniranja i matematički proračun površine zbrušenog zubnog patrljka je izuzetna. Trenutni standardi zahtijevaju preciznost manju od 10 mikrona, što znači odstupanje od savršenog je manje od deset hiljaditih dijelova milimetra.

Trenutno nema ručno izrađenog proizvoda koji može postići ovakvu preciznost bez pomoći CAD/CAM sistema u procesu proizvodnje.
Od CAD/CAM sistema koji su najzastupljeniji na tržištu možemo izdvojiti CEREC sistem, koji je proizvela njemačka firma „Sirona“. Uz poboljšani, najnoviji softver i veliki izbor različitih blokova keramike mogućnosti ove mašine su izuzetne. Naime, moguće je u jednom danu rekonstruirati velika oštećenja na zubima, velike amalgamske plombe zamijeniti gotovo neuništivim keramičkim inlejima i onlejima, koji u potpunosti rekonstruiraju morfologiju zuba.

Velika preciznost

O preciznosti CAD/CAM-a suvišno je raspravljati jer međuzubne kontakte kao i tzv. nalijeganje nadoknade diktira računar. S druge strane, preskaču se neke faze, kao što su klasično otiskivanje pomoću tjestastih otisnih masa, koje prave neprijatnost pacijentima s izraženim nagonom za povraćanjem, kao i čuvene „probe metala”.

Naravno, mašina djeluje savršeno, ali neophodno je da stomatolog s velikim iskustvom iz stomatološke protetike pripremi zub na odgovarajući način, jer i najmanju grešku u brušenju i pripremi sistem će registrirati i buduća nadoknada neće biti tako savršena.

Tradicionalne restauracije

U tradicionalnim restauracijama porculan se u slojevima postavlja na metalnu osnovu, zbog čega često imamo mliječno bijelu boju vještačkih zuba zbog sloja opakera koji se koristi da zamaskira sivu boju metala, i „čuvenu” tamnu liniju oksida, u blizini linije desni. Kako ove tamne metalne konstrukcije ne doprinose prirodnom izgledu, bezmetalna restauracija se obično preporučuje kao više estetska za pacijenta.

Egida

Konačno, preciznost nadoknada koje koriste CAD/CAM tehnologiju je mnogo veća u odnosu na druge stomatološke nadoknade[/fusion_text]